background-gradientbackground-gradientbackground-gradientbackground-gradientbackground-gradientbackground-gradientbackground-gradientbackground-gradientbackground-gradientbackground-gradientbackground-gradient
Het werken van nu: hybride werken uitgelegd

Blog Het werken van nu: hybride werken uitgelegd

Eryka Chowaniec

Geschreven door Eryka Chowaniec

linkedin

Een van de opvallendste veranderingen in onze manier van werken is de opkomst van hybride werken. Hieronder gaan we dieper in op dit concept en de meest populaire varianten, zodat je als leidinggevende dit flexibele werkmodel makkelijker kunt implementeren.

1. Wat is hybride werken?

Bij hybride verdelen werknemers hun werktijd tussen werken op een centraal kantoor en werken op afstand, vaak vanuit huis of andere geschikte locaties. In dit model kunnen werknemers hun effectiefste werkomgeving kiezen op basis van hun specifieke taken, persoonlijke voorkeuren en leefstijlbehoeften.

2. Welke typen hybridewerkmodellen zijn er?

Omdat geen enkele werkgever hetzelfde is, bestaan er diverse varianten van hybride werken om tegemoet te komen aan de verschillende eisen, doelen, behoeftes en voorkeuren per persoon of organisatie. 

Variatie 1: flexibele kantooruren

Bij flexibele kantooruren kunnen werknemers kiezen wanneer ze op kantoor werken en wanneer ze op afstand werken. Dit model bevordert de balans tussen werk en privéleven en biedt werknemers autonomie. Flexibele kantooruren zijn geschikt bij verschillende tijdzones, ondersteunen werkende ouders en zijn geschikt voor werknemers met verschillende productiviteitspieken gedurende de dag.

Variatie 2: rotatieschemas

Bij rotatieschema’s worden werknemers verdeeld in groepen die afwisselend op kantoor en op afstand werken. Dit model zorgt ervoor dat altijd een bepaald percentage van het personeel fysiek aanwezig is op kantoor. Rotatieschema’s kunnen wekelijks of maandelijks worden geïmplementeerd. Hiermee kan de hoeveelheid benodigde kantoorruimte effectief worden benut. 

Variatie 3: activiteitsgebaseerd werken

Bij activiteitsgebaseerd werken worden specifieke taken of activiteiten aangewezen die op kantoor moeten worden voltooid, en andere op afstand. Samenwerkingstaken die teaminteractie vereisen kunnen bijvoorbeeld worden aangewezen als kantoorwerk, terwijl onafhankelijke of geconcentreerde taken op afstand mogelijk zijn. Dit model stimuleert efficiënt gebruik van kantoorruimte en middelen, terwijl de voordelen van werken op afstand behouden blijven.

Variatie 4: afdelingsgebaseerd hybride model

Een afdelingsgebaseerd hybride model wijst specifieke afdelingen of rollen toe voor werken op afstand, terwijl anderen op kantoor moeten zijn. Dit model houdt rekening met de unieke behoeften van verschillende afdelingen en zorgt ervoor dat kantoormiddelen efficiënt worden gebruikt. Klantenondersteuningsteams kunnen bijvoorbeeld op afstand werken, terwijl onderzoeks- en ontwikkelingsteams mogelijk de beschikbare middelen op kantoor nodig hebben.

Door rekening te houden met de verschillende varianten van hybride werken kunnen organisaties de perfecte mix vinden die voldoet aan hun unieke behoeften en een slagvaardige werkomgeving bevordert. Het is essentieel om werknemers te betrekken bij het besluitvormingsproces, de voortgang te bewaken en flexibel te blijven voor eventuele evaluatie en aanpassing.

Speciale managementsoftware zoals FlexWhere kan helpen om de hybride werkplek effectiever te beheren met slechts een paar klikken, ongeacht welk model het beste bij uw organisatie past.


Delen:

FacebookLinkedInTwitter
Heeft deze pagina je geholpen?
Ga naar Nieuws & Inzichten

Meer nieuws en inzichten