Facility managers, de nieuwe helden!

Blog Facility managers, de nieuwe helden!

Eryka Chowaniec

Geschreven door Eryka Chowaniec

linkedin

Het beeld van de functie van facility manager was ooit dat van een handige Harry die’ iets’ in het beheer en onderhoud van kantoorruimtes doet. Tegenwoordig is de job natuurlijk veel meer dan dat, en spelen ze een belangrijke rol die veel verder gaat dan het faciliteren van de benodigde werkplekken. Ze bepalen ook mede de visie van bedrijven en organisaties.

De concrete invulling van het kantoor is ook erg veranderd door de trend van hybride werken, dus dat gedeelte van de job is veel ingewikkelder geworden. Not to mention: mega belangrijk in deze tijd waarin bedrijven en organisaties moeite hebben om aan gekwalificeerd personeel te komen, en mensen voor langere tijd te behouden! Juist door het flexibele (hybride) werken is het extra belangrijk om mensen gemotiveerd te houden om soms wel naar het kantoor te komen. 

Het begrijpen van de wensen van talent

Eigenlijk is een fancy kantoor dus een belangrijke factor geworden in het gevecht om nieuw talent. Mensen hebben verwachtingen die wat verder gaan dan alleen een stoel en een bureau. Het moet een plek zijn waar je aangemoedigd wordt om samen te werken, creatief kan zijn en ook nog eens persoonlijke groei te stimuleren…niet niks! En van facility managers wordt verwacht snel in te kunnen spelen op deze verandering.

1. Een plek waar je je lekker moet voelen

biophilic design NL.png

De hele inrichting van een kantoor is dus next level gegaan, inclusief ergonomische meubels die ontworpen zijn voor comfort en praktische ondersteuning. De verlichting moet sfeervol en niet te fel zijn, en natuurlijke materialen zoals planten spelen een grotere rol dan eerder. Een relaxte en stress-verlagende omgeving die je graag opzoekt. Vaak is er ook een gym of meditatieruimte aanwezig zodat je de balans in je leven makkelijker vorm kan geven.

2. Innovatieve werkplekken voor meerdere doeleinden

In deze digitale wereld is juist het teamwerken meer een uitdaging geworden dan eerder, en kan de juiste omgeving een extra duwtje betekenen. Dat betekent dat je bepaalde zones specifiek kan inrichten met flexibele functies zodat mensen zowel bij online contact als bij  fysieke ontmoetingen, een fijne werkplek hebben.

3. Duurzaamheid als belangrijke factor

duurzaamheid NL .png

Duurzaamheid is meer dan een leeg modewoord, het is een belangrijke waarde voor de omgeving die neergezet wordt. Er moet rekening gehouden worden met allerlei duurzame oplossingen op het gebied van energie, (her)gebruik van materialen en afvalreductie. Niet alleen om de duurzaamheid op zichzelf, maar ook om de uitstraling die het geeft. Veel mensen vinden het fijn om ook op de werkplek het duurzaamheidsaspect terug te zien. Het draagt bij aan dat ze zich verbonden voelen met de plek.

4. Integreren van technologische toepassingen

Omdat technologie een grote rol speelt in een modern kantoor wordt er veel energie gestopt in een soepele integratie. Videocalling, grotere beeldschermen en de mogelijkheid om snel te kunnen switchen van tool, het moet allemaal aanwezig zijn. Niet alleen om efficiënte communicatie te stimuleren maar ook omdat het iets doet voor de beleving van de mensen die er werken. 

Samenvattend: facility managers zijn dus echt de pioniers van onze nieuwe flexibele wereld. Hun rol is cruciaal en ze hebben veel meer invloed op het beleid van een organisatie of bedrijf dan een aantal jaren geleden. Ze geven vorm aan de werkplekken van de toekomst en ontwerpen steeds weer opnieuw een wereld die voldoet aan de veranderende verwachtingen vanuit de maatschappij. 

Delen:

FacebookLinkedInTwitter
Heeft deze pagina je geholpen?
Ga naar Nieuws & Inzichten

Meer nieuws en inzichten