Hybride werken: de voor- en nadelen afwegen

Blog Hybride werken: de voor- en nadelen afwegen

Eryka Chowaniec

Geschreven door Eryka Chowaniec

linkedin

De opkomst van hybride werken veranderde de manier waarop we werken. Dit nieuwe werkmodel is nu overal geaccepteerd en is de norm geworden voor veel organisaties. We brengen de voordelen en nadelen in kaart van hybride werken, op basis van verschillende studies en rapporten om je te helpen goede beslissingen te nemen over het inrichten van je werkomgeving.

1. De voordelen van hybride werken

Hogere productiviteit

Uit een onderzoek van Airtasker uit 2020 bleek dat thuiswerkers 47% productiever waren dan kantoorwerkers en wekelijks 30,2 uur per week werkten. Bij hun collega’s op kantoor zat dit op 27,3 uur. Organisaties die starten met hybride werken kunnen dus mogelijk de productiviteit verhogen, terwijl medewerkers nog steeds met een bepaalde regelmaat op kantoor zijn.

Verbeterde werknemerstevredenheid en retentie

Uit een rapport van Owl Labs uit 2021 bleek dat 92% van de werknemers die de optie had om op afstand te werken tevredener waren met hun werk, vergeleken met 82% van de werknemers zonder deze opties. De flexibiliteit die hybride werk biedt, kan dus leiden tot hogere werktevredenheid en retentiepercentages.

Lagere overheadkosten

Een onderzoek van Global Workplace Analytics noemde dat werkgevers gemiddeld $11.000 per werknemer per jaar kunnen besparen door middel van hybride werkmodellen. De overheadkosten kunnen aanzienlijk omlaag met name door de verminderde behoefte aan kantoorruimte.

Betere balans tussen werk en privé

In een rapport van Buffer uit 2021 noemde 95% van de thuiswerkers een verbeterde balans tussen werk en privé als een belangrijk voordeel. Met hybride werken kunnen werknemers hun professionele en persoonlijke leven in balans brengen, stress verminderen en hun welzijn vergroten.

2. De nadelen van hybride werken

Communicatie en samenwerking

Uit een onderzoek van Microsoft uit 2021 bleek dat 45% van de thuiswerkers problemen ondervond met de samenwerking en communicatie. Hybride werken kan problemen creëren bij het coördineren en samenwerken met collega’s, evenals bij het creëren van cohesie in het team.

Potentieel voor ongelijke behandeling

Uit een onderzoek van de Society for Human Resource Management (SHRM) uit 2020 kwam naar voren dat 64% van de thuiswerkers zich buitengesloten voelde van kantooractiviteiten. Dit gaf bij medewerkers een gevoel van isolatie. Hybride werkmodellen moeten ervoor zorgen dat alle werknemers gelijkwaardig worden behandeld en toegang hebben tot dezelfde mogelijkheden, ongeacht hun werkplek.

Beveiligingszorgen

Een IBM Security-rapport uit 2020 toonde een toename aan van 400% in cyberbedreigingen bij werken op afstand. Hybride werkomgevingen moeten deze beveiligingsrisico’s aanpakken door het implementeren van strenge beleidsregels en praktijken om gevoelige gegevens te beschermen.

Risico op burn-out

Uit een onderzoek uit 2021 van FlexJobs bleek dat 75% van thuiswerkers last had van burn-out, waarbij 40% dit toeschreef aan het gebrek aan scheiding tussen werk en privéleven. Het is daarom belangrijk bij hybride werkmodellen om prioriteit te geven aan het welzijn van werknemers door het stellen van grenzen om burn-out te voorkomen.

Om te profiteren van de voordelen en de nadelen van hybride werken te verminderen, zouden organisaties moeten investeren in effectieve communicatiemiddelen, het vaststellen van duidelijk beleid en het geven van prioriteit aan het welzijn van werknemers. Door dit te doen kunnen ze een werkomgeving creëren die groei, innovatie en succes bevordert in organisaties die zich steeds blijven ontwikkelen.



Delen:

FacebookLinkedInTwitter
Heeft deze pagina je geholpen?
Ga naar Nieuws & Inzichten

Meer nieuws en inzichten